KAWA B.O.P.E. Brazylia

  • Kraj pochodzenia – Brazylia
  • Region – São Sebastião da Grama, Rainha Farm
  • Gatunek – Arabika – Yellow Bourbon
  • Zbiory – maj-wrzesień
  • Metoda pozyskiwania – Pulped Natural
  • Wysokość upraw – 1150 – 1350 m.n.p.m

Kawa Veterans Cafe BOPE
Kawa Veterans Cafe BOPE
  • Profil palenia – średnie
  • Smak – nuty słodkiej czekolady
  • Aromat – lekko cytrusowy
  • Body/cielistość – zrównoważone
  • Kwasowość – lekko cytrusowa
  • Kawa z Ameryki Południowej:Brazylia Yellow Bourbon – 100% Arabika, świeżo palona
  • Regionu Minas Gerais, dzięki czemu łączy najlepsze cechy górzystych terenów regionów Mogiana i South Minas.
  • Wszystkie prace są wykonywane ręcznie, bez użycia maszyn, gdyż górzysty teren nie pozwala na ich użycie.

Plantacja znajduje się w rękach rodziny Carvalho Dias od 1890 roku. Krzewy kawowca są uprawiane na obszarze 190 hektarów. Odpowiednia wysokość upraw, opadów oraz średnia temperatura 19 stopni C, tworzą wymarzone warunki dla spokojnej wegetacji krzewów.

Brazylijscy plantatorzy i farmerzy są znani z dbałości o szczegóły i mają szeroką wiedzę dotyczącą uprawy kawy. Farmerzy są świadomi tego, że mogliby uprawiać inne rośliny, ale wolą kawę, gdyż kawa jest ich pasja. Brazylijscy agricultores są dumni ze swoich produktów. Ich celem jest dostarczenie ziaren kawy najwyższej jakości.

Owoce krzewów odmiany Yellow Bourbon są żółte, a nie czerwone jak w przypadku innych arabik.